Stekt Fjällröding

Stekt Fjällröding
med svamp, äpple, sockerärtor, vitvinssås med smak av äpple

Recept till 4 personer

4 st Fjällrödingfiléer med skinn
rapsolja och smör till stekning
salt

1 dl Av din favoritsvamp (Kantarell, ostronskivling, portabello etc.)
1 st grönt äpple
12 st sockerärtor
rapsolja och smör till stekning
salt och peppar

1 st schalottenlök
1 st lagerblad
2 dl vitvin
2 msk äppelcidervinäger
1 dl drickfärdig äppeljuice
2 dl grädde

Snitta skinnet på filéerna och torka av fisken med papper. Salta på båda sidor.
Värm upp stekpannan ordentligt (den ska vara rykande het) slå i lite olja och stek Fjällrödingen på skinnsidan först. Låt fisken ligga någon knapp minut innan du tillsätter smöret. Samtidigt som smöret tillsätts drar du tillfälligt av stekpannan från spisen och sänker plattan till låg temperatur. Skaka lätt på pannan så att fisken släpper. Vänd filéerna och stek i ytterligare någon minut samtidigt som du öser fisken med smör med en sked. (Då får du värme från båda sidor samtidigt och smöret sätter god smak)

Vitvinssås

Hacka schalottenlöken fint.
Fräs löken mjuk tillsammans med lagerbladet i lite smör direkt i en kastrull. Slå på vitvin, äppelcidervinäger och äppeljuicen. Låt reducera till knappt hälften av vätskan återstår. Slå på grädden och låt koka ett par minuter till.
Upplevs såsen för simmig så kan du reda av den med vetemjöl eller maizena på slutet. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer äppelcidervinäger eller citronsaft.

Stekt svamp med äpple och sockerärtor

Stek svampen hårt på hög temperatur i lite rapsolja.
Skär äpplet i ½ cm stora tärningar.
Strimla sockerärtorna.
Blanda det tärnade äpplet med den stekta svampen och tillsätt en klick smör och låt fräsa i en knapp minut.
Blanda ner sockerärtorna precis före servering.
Smaka av med salt och peppar.

Servera förslagsvis med potatismos eller kokt färskpotatis