Sallad Nicoise

Sallad Nicoise med tonfisk, kokt potatis, tomat, kapris, romansallad, pocherat ägg och oliver

Recept till 4 personer

400 g tonfisk
olja till stekning
Salt och peppar
2 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
½ dl god olivolja

400 g potatis av fast sort
15 st cocktailtomater
1 huvud romansallad
15 st svarta oliver
1 msk kapris
1 st liten rödlök
15 st gröna bönor

4 st ägg
1 msk ättika

Salta och peppra tonfisken på båda sidor.
Stek tonfisken i en rykande het panna i lite olja. Ett par minuter på varje sida räcker. Den ska fortfarande vara lätt rosa i mitten.
Låt svalna något och skär den sedan tvärs över fibrerna i halvcentimeter tjocka skivor.

Koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna och dela sedan i tjocka slantar.
Skär bort ”roten” på bondbönorna och blanchera hastigt ca 1 minut i kokande, lättsaltat vatten, Kyl därefter snabbt ner i kallt vatten.
Dela cocktailtomaterna.
Skölj och hacka romansalladen grovt.
Skala och strimla rödlöken.

Koka upp en kastrull med rikligt med lättsaltat vatten. Tillsätt en matsked ättika. Koka upp och låt sjuda.
Kläck försiktigt i äggen i kastrullen och sjud försiktigt i ca 3 minuter. Koka ett åt gången för att förhindra att de flyter ihop. Lyft försiktigt ut ägget med en hålslev.

Vispa ihop olivolja, citronsaft och dijonsenap till en vinaegrette.
Blanda allt utom Tonfisk och pocherat ägg i en bunke och blanda runt med vinaegretten.
Smaka av med salt och nykvarnad svartpeppar.

Lägg upp salladen på tallrik och toppa med tonfisk och pocherat ägg.