Pilgrimsmussla

Pilgrimsmussla med blomkålscréme, råstekt blomkål och knaprig bacon

Recept till 4 personer (förrätt)

8 st pilgrimsmusslor
rapsolja och smör till stekning

½ st blomkålshuvud
½ liter grädde
½ liter mjölk
½ paket bacon
½ ask krasse
salt

Blomkålspuré

Skär en handfull små toppar från blomkålshuvudet till råstekning.
Skär ner resterande av blomkålen i jämnstora buketter och lägg i en kastrull. Slå över grädden och mjölken och salta lätt. Låt sjuda på medium värme i ca 5-10 minuter eller tills blomkålen är helt genomkokt och mjuk.
Sila blomkålen och spara vätska och blomkål var för sig.
Mixa blomkålen helt slät i en matberedare och späd vid behov med gräddmjölken för en ganska tjock men helt slät puré.
Smaka av med salt och peppar.

Strimla baconen fint. Stek på hög temperatur i lite olja tills de är krispiga och gyllenbruna. Tillsätt blomkålstopparna och en rejäl klick smör. Sänk till medium värme och stek i ytterligare någon minut till de får färg men fortfarande är krispiga.

Torka av pilgrimsmusslorna med papper. Salta på båda sidor. Sätt en stekpanna på spisen på högsta värmen. Den ska vara rykande varm. Stek pilgrimsmusslorna på ena sidan i olja i någon minut tills de får gyllenbrun färg. Vänd musslorna. Slå i en klick smör och sänk plattan till medium. Stek musslorna en dryg minut och ös smöret med en sked över dem under tiden. (Anledningen till att bara steka i olja först och sedan slå i smör och samtidigt sänka värmen är att smöret sätter mycket god smak men bränner vid ca 180 C. Men för att få en gyllene och krispig stekyta krävs högre temperatur. Därför rekommenderar jag att börja stekningen med enbart olja.)

Arrangera blomkålscréme, pilgrimsmusslor och baconblandningen på tallriken. Slå över en matsked av smöret från baconen och garnera med klippt krasse.