Panerad Rödspätta

Panerad Rödspetta  med Dansk remoulad serverad med kokt potatis, citron och gröna ärtor

Recept till 4 personer

1 st citron
12 st potatisar av fast sort
2 dl gröna ärtor

4 st Rödspettafiléer
1 st ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
2 krm salt
2 krm peppar
smör till stekning
1 st äggula
1 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
2 dl matolja
1/3 kruka färsk koriander
½ msk kapris
½ st morot
½ dl ättiksgurka
2 krm curry

Panerad Spätta

Kläck ägget i en bunke och vispa upp den med 3 msk kallt vatten
Häll vetemjölet i en form med låg kant och blanda i salt och peppar. Häll ströbrödet i en likadan form.

Vänd spättafiléerna en och en. Först i vetemjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
Stek de panerade filéerna i stekpanna ett par minuter på varje sida på medium värme i rikligt med smör till fin gyllenefärg.
(Ifall filéerna är tjocka så lägg upp dem på en ugnsfast form och baka dem i ugnen på 150 C i ett par minuter till så de blir genomstekta.)

Remoulad

Skala moroten och skär den i små tärningar. Fräs den snabbt i lite olja tillsammans med curryn. Slå på 1 msk vinäger och låt fräsa under omrörning i någon minut tills morötterna blir mjuka men fortfarande har lite kärna. Dra sedan kastrullen åt sidan och låt den svalna. Ställ gärna in moroten i kylen medan resterande förbereds. (Curry behöver fräsas för att alla smaker ska komma fram)
Finhacka ättiksgurkan och hacka hastigt kaprisen och koriandern.

Blanda äggula, Dijon och citronsaft i en blandbunke. Tillsätt försiktigt oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Häller du i oljan för snabbt så spricker såsen (om detta skulle hända kan du ta den spruckna såsen och börja om från början genom att ta en ny äggula och vispa i den spruckna såsen)
Känns såsen för tjock så kan du späda den med någon tesked kallt vatten.
Tillsätt koriander, kapris, ättiksgurka och den currystekta moroten.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry och citron om så önskas.
Lägg den panerade spättan på tallriken och servera med den Danska remouladen, kokt potatis, en citronklyfta och gröna ärtor