Hummersoppa

Lyxig hummersoppa

Recept till 4 personer (förrätt)

2 st kokt hummer
2 msk rapsolja
½ kruka persilja
1 st morot
2 klyftor vitlök
1 st selleri
1 st lagerblad
2 st schalottenlökar
1 krm cayennepeppar
1 msk tomatpuré
2 cl cognac
2 cl madeira (eller portvin)
2 dl vitt vin
4 dl vatten
4 dl grädde

Dela hummern på längden. Släng tarmen och plocka ut hummerköttet. Knäck klorna för att få ut köttet ur dem.
Krossa skalet. (Lägg skalet förslagsvis i en mathandduk som du virar till ett knyte och slår med något hårt ett par gånger. Exempelvis en tjockbottnad kastrull.)
Grovhacka persilja, morot, vitlök, selleri och schalottenlökar.

Fräs de krossade hummerskalen i en tjockbottnad kastrull under omrörning i 5 minuter. Tillsätt grönsaker, lagerblad, Cayenne och tomatpuré och fräs i ytterligare 5 minuter under fortsatt omrörning. Tillsätt cognac och madeira. (för ökad smak tänder du eld på spriten med en tändsticka och flamberar hummerskalen i detta läge, dock finns risk för brännskador).
Tillsätt det vita vinet och låt koka ett par minuter. Tillsätt sedan vattnet.
Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
Tag kastrullen från spisen och låt dra i ytterligare 20 minuter under lock. (Gärna längre)
Sila bort grönsaker och skal så du får en helt slät hummerfond. Ställ på spisen och reducera till hälften av vätskan återstår.
Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft.

Blanda i hummerköttet i soppan strax före servering eller servera det vid sidan av.
Servera gärna med Grissini och lite färsk dill.