Hälleflundra med spetskål, rödvinsglace, kryddsallad och rostad mandelpotatis

Hälleflundra med spetskål, rödvinsglace, kryddsallad och rostad mandelpotatis

Recept till 4 personer

800 g mandelpotatis
800 g Hälleflundra
smör och olja till stekning
Salt och peppar

1 litet huvud spetskål
1 st grönt äpple
2 tsk citronsaft
1 msk rapsolja

50 cl rödvin
1 st schalottenlök
1 msk soja
1 dl socker

Koka mandelpotatisen med skalet på i ca 12 minuter. (Mandelpotatis faller lätt sönder så koka försiktigt och ta den från plattan något tidigare än vanligt och låt stå kvar i det varma kokvattnet 5 minuter innan du häller av det så går den helt igenom och blir mjuk utan att koka sönder)

Sätt ugnen på 150 C
Salta och peppra fisken på båda sidor. Stek hälleflundran i olja på hög temperatur i en stekpanna till gyllene färg på båda sidor och slå i en klick smör på slutet.
Lägg upp fisken på en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen i ca 5-7 minuter.

Strimla spetskålen i halv centimeter tjocka strimlor.
Tärna äpplet.
Fräs spetskålen hastigt i oljan. Tillsätt äppeltärningarna precis på slutet så de bara blir genomvarma. Smaka av med citronsaft och salt.

Rödvinsglace

Finhacka schalottenlöken.
Fräs löken och slå på vin, socker och soja.
Koka ihop till sirapskonsistens.
Smaka av och balansera sötman med mer soja och lite peppar om det behövs.